Fixa förkylningen
En förkylning har sin grund i ett virus. Det finns inte bara ett virus som orsakar förkylning, utan över 400 stycken. De är luftburna och hoppar emellan oss hela tiden när vi hostar och nyser. Detta lilla virus kan överleva i ungefär 7 timmar utanför kroppen, och på den tiden så hinner det smitta många. En förkylning kan drabba vem som helst som kommer i vägen för smittan. Sjukdomen är som mest smittsam i början av förloppet och märks inte av särskilt mycket i början. Det är när immunförsvaret börjar kämpa emot för att slå tillbaka viruset som man börjar känna av det. Om kroppen misslyckas med att försvara sig så är förkylningen ett faktum.
Förlopp vid förkylning
En förkylning brukar sitta i allt ifrån ett par dagar till ett par veckor. Det brukar börja med att man känner sig trött och hängig. Det kan också kännas lite kärvt i halsen, och kanske får du feber och huvudvärk. Barn brukar bli smittade oftare. De har ofta ett tätare umgänge med varandra, och så fort en är smittad så hoppar viruset över till nästa, och snart är alla i hela klassen snoriga och hostar.
Hur undviker du att bli smittad?
Det är svårt att undvika en förkylning helt, men du har en större chans att klara dig undan om du är noga med hygienen och tvättar händerna ofta. Handsprit är en bra produkt som finns tillgänglig i stort sett överallt. Att sprita händerna efter att du tvättat dig hjälper till att döda eventuella förkylningsvirus. Om du vet att en förkylning florerar i din närhet så kan du även tänka på att undvika att handhälsa eller att röra vid ytor som kan ha utsatts för virus. Sådana ytor kan vara till exempel allmänna telefoner, tangentbord eller räcken. Man ska också tänka på att inte bita på naglarna eller peta i näsan. Om du känner att du redan kan ha blivit smittad ska du tänka på det omvända, nämligen att försöka undvika att smitta ned andra.
Hur blir du fortast av med en förkylning?
Goda sömnrutiner är av stor vikt. Det är viktigt att kroppen får återhämta sig i lugn och ro, och att du försöker stressa av. Du bör absolut inte göra något som är fysiskt krävande, som till exempel att träna. Att äta näringsrikt mat och att dricka mer än vanligt är också att rekommendera eftersom du förlorar vätska när du hostar och snorar, eller har feber. Om du är täppt i näsan så kan du använda nässprej, men det ska du bara göra om det är absolut nödvändigt. En del läkare rekommenderar istället nässköljning. Nässköljning kan rensa ur näsan och göra det enklare att snyta sig. För den som lider av feber och huvudvärk så finns det värktabletter, men de ska intas under begränsade former. En extra filt och mycket vila är alltid att rekommendera. Om du känner att du har stora besvär, eller får hög feber kan du få råd av sjukvårdsupplysningen. Vill du läsa mer om förkylning klicka här. Vill du läsa mer om huvudvärk så gå vidare här.